onsdag 2. september 2015

Mobil apps og hacking

Vipps så kan du bli svindlet...
Temaet for denne bloggen er mobil apps og hacking. I disse tider blomstrer det av stadig nye mobil apps der markedet ser for seg mobilen som "fremtidens betalingssystem". Høres spennende ut, men er det trygt? Ting er ikke så rosenrødt som det høres ut...

Tillat meg å prøve å forklare. I sommer lanserte DNB en helt ny apps i forsøk på å lokke til seg flere kunder i en mørk, norsk økonomisk tid, gjennom det som gjerne kalles for "vennebetaling". Appen heter Vipps.

DNB valgte å kjøre en reklamekampanje på Vipps, som av Forbruksrådet blir ansett som ulovlig, nettopp fordi appen viser seg å ikke være så trygg og sikker som reklamen gir inntrykk av, med slagordet "Verdens enkleste måte å overføre penger på".

Hvorfor er da en betalingsapp som Vipps utrygt, utifra en detaljert reportasje gjort av DinSide? Skal forklare.

Når du skal registrere deg for bruk av Vipps er det ikke bare snakk om å opplyse ditt eget mobilnummer, men du må også opplyse fødselsnummer, kontonummer du vil bruke, full navn og adresse. Du tenker sikkert "hva er så problemet med det?". Jo, når en app BER om fødselsnummer i tillegg, så oppleves det veldig utrygt nettopp fordi det er det, og det betyr en lett invitasjon til å bli offer for hacking og svindel.

Mobiler KAN hackes også...
Et problem som nye apps har, slik som Vipps, er at hackere uansett kan skaffe seg informasjon om deg gjennom nettet og opprette FALSKE Vipps-profiler i DITT navn og dermed TAPPE deg for penger uten at du selv er klar over det. Iallfall hvis du utlever mer informasjon enn det som er nødvendig, selv for din bank, og har du registrert deg på Vipps, er faren ganske stor for at du kan bli rammet!

VG formidlet en nyhet kort tid etter Vipps lansering i sommer, at appen allerede ble offer for 3 svindel-forsøk der det ble forsøkt opprettet falske Vipps profiler. Litt ironisk når det reklameres for en enklere pengeoverføring gjennom venner og andre som har Vipps app. I prinsippet betyr det at det er helt utrygt og risikabelt å benytte en slik app som Vipps.

Ikke nok med det, men nå skal matvarekjeder som Bunnpris og Rema 100 i løpet av året tilby egne app der kunden kan betale med sin butikk-app via sin smart mobil. Det høres sikkert helt fantastisk ut, men risikabelt er det nok uansett så avansert hacking er blitt i vår tid, spesielt gjennom trådløs internett. "Hvordan er det mulig?", tenker du.

En hacker vet vanligvis hva han, hun eller den gruppen gjør. En hacker gjør det diskret og så skjult som mulig, og gjør absolutt sitt beste for å ikke legge noen spor etter seg, og har tilgang til mest avansert teknologi som finnes. Noen hackere skiller seg ut fra hackere flest som liker å leke seg. Slike hackere er mer målrettet og tålmodig av seg at det grenser til en skremmende situasjon. Hackere må aldri undervurderes. Man må heller forstå hvordan de jobber for å kunne eliminere problemet og straffe dem.

I USA alene var nylig nesten 230.000 Apple produkter hacket. Det er ganske mye, og det forteller hvor skremmende det kan være når tallet blir så ufattelig høy som det.

Gjennom trådløs tilgang, kan en hacker infiltrere alt som er underlagt et digitalt system gjennom trådløs fjernstyring. Se feks på flere nye hus har trådløs alarm, lås, styring av strøm, varme, luft og vann. Får en hacker tilgang til ditt system, kan en hacker gå så langt å få FULL KONTROLL over ditt eget hjem og nettverk! Hackeren kan SLÅ AV all strøm og funksjon i et hus underlagt et digitalt system! Så farlig kan det faktisk være!

Jo mer man underlegger et lands ressurser et digitalt system, jo større mulighet for hacker å skaffe seg full kontroll, spesielt når man ikke har kunnskap om hvordan hackere opererer og hva slags kunnskap de besitter, og metoder de benytter seg av.

Det mange ikke tenker på er at dagens teknologi ikke bare er fantastisk på mange måter, men også skremmende at når et land blir fullstendig hacket og får sine ressurser ødelagt eller slått av, så er det ingen som vet hvor lang tid det tar å rette opp alt, spesielt hvis man ikke har et ANALOGT backup av landets ressurser. Ser man globalt på hvordan slikt kan ramme en hel verden, kan det sende hele verden langt inn i Steinalderen. For det KAN skje hvis en hacker får full kontroll. Det finnes ingen garanti.

For å kunne løse et hacker-problem, må man forstå hvordan de jobber, hva som er blitt rammet og hvordan. På den måten kan man forhindre slike problemer og straffe dem. Selv myndighetene må skaffe seg riktig kunnskap for å bedre håntere et slikt problem.

Hvis noen skulle fortelle deg at det er å leve i fortiden å forsatt sverge til kontant betaling og besøk i bank, så kan du trøste deg selv med at da velger man å være smart og forsiktig, og at det kan hende du har sikret deg selv på best mulig måte.

Håper alt dette kan være en viktig tankevekker. Vi har muligheten til å endre fremtiden og gjøre den sikker og trygg. Vi må ikke ta for gitt det vi har, og for all del ikke være naive og innse hvor skremmende avansert teknologi kan være. Skaffe oss bedre forståelse over teknologien og lære å bruke den riktig i riktige situasjoner. Slik kan vi bedre takle nye digitale utfordringer som måtte komme og forhindre globale skader.

Teknologi skal være morsomt, lettvint, sikker og trygg for alle. Det er viktig å vite.

Skrevet av
Helge Kvalheim



1 kommentar:

  1. Kontakt: IncFidelibus, hvis du trenger noen av følgende tjenester og mer;
    Finn ut om din ektefelle er fusk på deg
    Hakk og spion på hvilken som helst mobiltelefon hvor som helst i verden
    Fjern uønsket innhold fra internett
    Få passord til enhver e-post, sosiale medier konto og andre relaterte tjenester.
    e-post: incfidelibus@gmail.com

    SvarSlett